Umesto trošenja na bendove novac usmeriti na lečenje građana

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je gradsku vlast u Zrenjaninu da umesto što izdvaja sredstva za nastupe bendova za proslavu Nove i Srpske nove godine te novce usmeri na lečenje onih naših sugrađana kojima je to najpotrebnije. Nažalost, danas je u našem gradu previše onih kojima život zavisi od lečenja za koje nemaju finansijska sredstva.

Ove godine se priprema i najviša jelka ikada u Zrenjaninu, a biće ih ukupno tri, pa se postavlja pitanje da li je sve to zaista neophodno ili je dovoljno obeležiti praznike sa bližnjima u skromnom okruženju. Gradska vlast posebno najavljuje spektakularnu proslavu Srpske nove godine, sa sve gostima iznenađanja. Smatramo da je lepo organizovati zabavni program za novogodišnje praznike, ali da je trebalo taj novac nabaviti od sponzora i donatora, a novac iz budžeta se mora pažljivije potrošiti.

Liga socijaldemokrata Vojvodine kao samo jedan od predloga da se bolje potroši novac predlaže da se nabavi još jedan aparat za preventivne preglede i dijagnostikovanje malignih bolesti. Podsećamo da zrenjaninskoj bolnici nije dovoljan samo jedan mamograf, koji nije uvek u funkciji, tako da ne pokriva ni redovne preglede. Jedan u mnoštvu predloga je i da se novac usmeri na refundaciju putnih troškova stanovnicima seoskih sredina koji su pozvani na preventivne preglede. Oni najčešće moraju da biraju između toga da li će da prehrane porodicu ili će doći na pregled i vrlo često biraju da se ne odazovu na pregled.
Naša lokalna samouprava nema dovoljno sredstava zahvaljujući nesposobnosti gradske vlasti da privuče nove investicije i poveća budžet, ali i zahvaljujući veoma lošem Zakonu o finansiranju lokalnih samouprava koji su donele upravo njihove partijske kolege. Zato smatramo da bi trebalo pažljivo raspoređivati sredstva prema najvažnijim potrebama. Na ovaj način, organizovanjem zabava, šalje se poruka da se novcem građana ne raspolaže domaćinski nego po principu „hleba i igara“.
Za Ligu socijaldemokrata Vojvodine interesi građanki i građana su na prvom mestu i zato ćemo budno pratiti postupke vlasti i nećemo dozvoliti da se zanemaruju potrebe građana, jer vlast postoji zbog njih, a ne obrnuto.

S poštovanjem,

mr Dejan Čapo
predsednik odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine
u Skupštini grada Zrenjanina

PODELI