Arađani domaćini Branislavu Bogaroškom

U subotu, 16. januara domaćin Miroslav Šćevkо iz Aradca ugostio je Branislava Bogaroškog, potpredsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Bogaroški se u razgovoru sa Arađanima osvrnuo na sporan Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji preti propašću malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava, kao i na obavezu Lige socijaldemokrata Vojvodine da zaštiti poljoprivrednike prilikom izdavanja državnog zemljišta u dugoročni zakup i od nelojalne konkurencije iz inostranstva i od domaćih tajkuna.

– 1. septembra 2017. godine stupa na snagu odredba iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) potpisanog sa državama Evropske unije po kojoj državljani tih zemalja mogu da kupuju poljoprivredno zemljište na teritoriji Republike Srbije pod istim uslovima kao i naši državljani. To znači da ćemo primenom ovog zakona doći u opasnost da bude ugrožena egzistencija naših poljoprivrednika i njihovih porodica, jer neće moći da se izbore sa konkurencijom iz inostranstva – upozorio Bogaroški.
On je poručio da postoje modeli i načini koji su primenjeni u državama Evropske unije, za koje se Liga socijaldemokrata Vojvodine zalaže da se implementiraju i u Srbiji.
– Slovačka i Danska su imali sluha za sopstvene poljoprivredike i učinili su neophodne korake da ih zaštite od nelojalne konkurencije. Naime, uslovi su da svaki potencijalni kupac poljoprivrednog zemljišta ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, da 10 godina živi na teritoriji države u kojoj kupuje zemljište, kao i da ima prebivalište na maksimalnoj udaljenosti od 50 km od mesta gde je parcela. Samo ovakvi uslovi garantuju da će naši poljoprivredinici zauzeti ravnopravno mesto prilikom početka tržišne utakmice i daju im šansu da mogu da žive od svog rada. Dok se za to ne izborimo, Liga socijaldemokrata Vojvodine neće stati u svojoj borbi – zaključio je Bogaroški.

 

PODELI