Gradonačelnik Zrenjanina da se izjasni!

Zrenjanin, 07. novembar – Predsednik Odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina Dejan Čapo zatražio je danas od gradonačelnika tog grada Čedomira Janjića da se izjasni u vezi sa pokretanjem postupka rehabilitacije osobe koja je, kao saradnik Gestapoa, potkazala predvodnika Narodnooslobodilačkog pokreta u Vojvodini, Žarka Zrenjanina, i na osnovu čije dojave je on ubijen.
Pismo gradonačelniku Zrenjanina prenosimo u celini, a skenirana kopija je u atačmentu.

Poštovani gradonačelniče,

 Očekujem od Vas da se izjasnite povodom pokretanja postupka rehabilitacije u Višem sudu u Pančevu osobe koja je, kao saradnik Gestapoa, potkazala predvodnika narodnooslobodilačkog pokreta u Vojvodini, Žarka Zrenjanina, po kome naš grad nosi ime. Kao rezultat te izdaje, 4. novembra 1942. godine više stotina pripadnika zloglasne „Princ Eugen“ SS divizije pronašlo je i ubilo Zrenjanina.

 Ne želim da verujem da se ovakvim postupkom šalje poruka da je otpor fašizmu bio zločin koji se morao kazniti smrću, a da je saradnja sa fašističkim i okupacionim silama vrlina koju danas treba rehabilitovati.

 Budući da naš grad nosi ime ovog narodnog heroja (proglašen narodnim herojem 5. decembra 1944. godine), zahtevam da se Vi, kao gradonačelnik grada Zrenjanina kome je dužnost da štiti svoj grad i sve građane i građanke koji u njemu žive, sa svojim saradnicima, koji danas upravljaju našim gradom, izjasnite o ovom događaju i stanete u odbranu imena i istorije našeg grada.

 Liga socijaldemokrata Vojvodine se nikada neće pomiriti sa ovakvim obesmišljavanjem sistema vrednosti i prekrajanjem istorije.

 S poštovanjem,

mr Dejan Čapo

 predsednik Odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine

u Skupštini grada Zrenjanina

 

Pismo gradonacelniku Zrenjanina 07 11.pdf

 

 

PODELI