Lukićevo ugostilo Branislava Kneževića

U subotu, 6. februara domaćin Tomislav Bačić iz Lukićeva bio je domaćin tamošnjim poljoprivrednim proizvođačima i Branislavu Kneževiću, članu Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Knežević je na samom početku istakao da zbog štetnosti novousvojenog Zakona o poljoprivrednom zemljištu je neophodno se izboriti ze njegovu izmenu jer će, u suprotnom, to značiti početak kraja pristojnog života naših poljoprivrednika.

– Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je neophodna hitna izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji bi doneo precizne uslove za sticanje svojine nad poljoprivrednim zemljištem u smislu zaštite domaćih poljoprivrednika, kao i prednost fizičkim licima, malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima pri zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta. Moramo se boriti za ukidanje mogućnosti prodaje državnog zemljišta kao neobnovljivog resursa – istakao je Knežević.

On je upozorio da ukoliko se ništa ne preduzme po pitanju izmene spornog zakona, vojvođanski poljoprivrednici će vrlo brzo osetiti posledice.

– 1. septembra 2017. godine stupa na snagu odredba iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potpisanog sa državama Evropske unije. Sporazum podrazumeva da strani državljani tih mogu da kupe poljoprivredno zemljište na teritoriji Srbije pod istim uslovima kao i naši državljani. To znači da ćemo tako doći u opasnost da bude ugrožen opstanak naših poljoprivrednika i njihovih porodica, jer neće moći da se izbore sa konkurencijom iz inostranstva – upozorio Knežević.

On je pozvao prisutne, ali i sve Lukićevčane da, ukoliko već nisu, podrže inicijativu za zaštitu naših poljoprivrednika i vojvođanske zemlje.

– 100.000 potpisa podrške se skuplja širom Vojvodine, kako ne bismo ostali bez jedinog prirodnog resursa koji nam je preostao – vojvođanske zemlje. Borba neće prestati dok se ne izborimo za ono što je naše i ono što na pripada – zaključio je Knežević.

PODELI