Matić: za ravnomeran razvoj Zrenjanina

– Dobri rezultati kandidata za Savete i Nadzorne odbore u mesnim zajednicama, koje je podržala Liga socijaldemokrata Vojvodine na izborima koji su održani u nedelju, pokazali su da je inicijativa za formiranje gradskih opština naišla na podršku kod građana i građanki Zrenjanina – istakao je mr Vojislav Matić, kandidat LSV za poslanika u Skupštini AP Vojvodine, na današnjoj konferenciji za novinare. Kako je rekao, Zakon o lokalnoj samoupravi Republike Srbije definiše opštinu kao osnovnu teritorijalnu jedinicu u kojoj se ostvaruje lokalna samouprava, koja je sposobna da preko svojih organa samostalno vrši sva prava i dužnosti iz svoje nadležnosti i koja ima najmanje 10 hiljada stanovnika.

– Izuzetno, kada postoje posebni ekonomski, geografski ili istorijski razlozi zakon predviđa mogućnost osnivanja novih opština, koje imaju manje od 10.000 stanovnika. Statutom grada može se predvideti da se na teritoriji grada obrazuju dve ili više gradskih opština. Statutom grada se uređuju i poslovi iz nadležnosti grada koje vrše gradske opštine – objasnio je Matić i ocenio da ovo kompleksno pitanje u Zrenjaninu treba rešavati tako da njime budu obuhvaćene i gradske, ali i seoske mesne zajednice.

– Podsećam da u Zrenjaninu postoje velike mesne zajednice, kao što su Bagljaš ili Dositej Obradović. Samo na Bagljašu živi oko 20 hiljada stanovnika. U slučaju seoskih sredina, kao što su Mužlja ili Ečka, trebalo bi preispitati mogućnosti osnivanja više mesnih zajednica na njihovim teritorijama, kako bi se ljudima omogućilo da budu bliži svojim mesnim zajednicama. Pre svega, potrebno je sagledati specifičnosti i veličine naselja, kao i broj stanovnika – izjavio je kandidat LSV za poslanika u Skupštini AP Vojvodine i dodao da je takođe potrebno obezbediti otvaranje kancelarije Gradske uprave u svakom naseljenom mestu, u kojoj bi njegovi stanovnici mogli dobiti dokumenta kao što su uverenja i izvodi, ali i neophodne informacije i formulare za druge stvari, kao što su dečiji dodaci, boračko-invalidska zaštita, birokratsku dokumentaciju iz oblasti urbanizma i apliciranja na projekte i slično.

– Verujem da će ova inicijativa naići na saglasnost svih značajnih političkih i društvenih činilaca u Zrenjaninu, jer su slične već pokretane. Međutim, mi u LSV smatramo da je neophodno pokrenuti ovu ideju, kako ona ne bi bila samo mrtvo slovo na papiru, i zbog toga sa iznetim podacima i idejama, tražimo i osnivanje Komisije, u kojoj bi participirali predstavnici svih političkih opcija, kao i predstavnici mesnih zajednica i stručnjaci – istakao je mr Vojislav Matić, objašnjavajući da bi zadatak Komisije bio da na stručan i kvalitetan način sagleda sve mogućnosti decentralizacije opštine Zrenjanin i unapređenja kvaliteta života u našoj sredini.

– Jer, bez obzira na to da li je neko u vlasti ili nije, naš zajednički zadatak je da radimo u interesu građana i građanki – zaključio je Matić.

PODELI