Preče im kafane, putovanja i automobili od zrenjaninskih trudnica

Predrag Perkić, odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina, istakao je danas da će zrenjaninski ligaši i ligašice nastaviti da zahtevaju od funkcionera gradske vlasti da hitno prekinu sa neodgovornim vođenjem grada i da se okrenu ka građanima i građankama. On je na konferenciji za novinare upozorio da će Zrenjaninci i Zrenjaninke, ukoliko se odnos vlasti prema građanima ne promeni, i ubuduće iz svojih džepova plaćati, kako je nabrojao, restoranske i kafanske troškove zrenjaninskih funkcionera, njihova putovanja i dnevnice, takozvani volonterski rad za koji svako od njih uzima platu veću od prosečne, nove automobile.

– Zrenjaninci i Zrenjaninke će zbog ovako neodgovornog odnosa prema javnim finansijama po svemu sudeći i sledeće godine ostati uskraćeni za punu platu za trudnice i jednogodišnju minimalnu platu za sve nezaposlene porodilje. Podsećamo da zrenjaninska vlast nije htela ni da razgovara o ovim predlozima odbornika i odbornica Lige, koji su predlagali veću brigu za trudnice i porodilje na skoro svakom zasedanju zrenjaninske Skupštine – istakao je Perkić i napomenuo da se iz lokalnih novina vidi i da zrenjaninska vlast nije htela da razgovara ni o, kako je rekao, basnoslovnim ciframa koje su gradski funkcioneri svakog dana u prethodnih devet meseci trošili.

– Liga socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu upozorava da je nedopustivo da građani i građanke svakog dana plaćaju u proseku 13.880 dinara dnevno za troškove ugostiteljskih usluga za gradonačelnika i Gradsko veće. Nedopustivo je da Gradska uprava Zrenjanina u svoje automobile dnevno sipa gorivo za 21.532 dinara, što je dovoljno da se svakog dana pređe razdaljina od Zrenjanina do Soluna i nazad. Nedopustivo je i da građani i građanke svakog dana plaćaju 15.973 dinara samo za dnevnice za službena putovanja gradskih funkcionera. Nedopustivo je i da se takozvani volonterski rad članova Gradskog veća plaća preko 55 hiljada mesečno svakom od njih, a da Skupština probija stavku ‘zarade zaposlenih’ za čitavih 57 odsto – rekao je odbornik LSV.

Perkić je upozorio da, dok gradska vlast sumanuto troši, statistički podaci pokazuju da  je prosečna ostvarena neto zarada u oktobru  u Zrenjaninu iznosila 39. 351 dinar, što je u odnosu na septembar  oko četiri odsto manje, a da je u Zrenjaninu, u poređenju sa ostalim srednjebanatskim opštinama, zabeležen najveći pad zarada u oktobru, u odnosu na septembar.

– Takođe je nedopustivo da direktori javnih preduzeća kupuju nove automobile, čak luksuzne, pa još i da negiraju to. Nedopustivo je da odbornici potpisuju dokumenta kojima se obećava pomoć u izgradnji vrtića na KiM. Ipak, ono što je skandalozno jeste činjenica da se ima za sve nabrojano, ali da trudnice u Zrenjaninu i dalje nemaju punu platu i da nezaposlene porodilje nemaju minimalnu zaradu – istakao je Perkić.

On je podvukao da zrenjaninski ligaši i ligašice neće odustati od svojih zahteva da se pomogne osetljivim kategorijama društva, posebno zbog toga što, kako je ocenio, para u budžetu očigledno ima.

– Upozoravamo bahate gradske funkcionere da će svoje račune polagati građanima i građankama. Pozivamo ih da smesta prestanu sa javnim međusobnim prozivkama, jer će odgovornost za posledice snositi svako od njih – rekao je Perkić i zaključio da gradska vlast svoju politiku treba da okrene ka interesima Zrenjaninaca i Zrenjaninki, a da političari koji vode grad, svoja dela treba da usmere na to da se podigne urušeni kvalitet života u Zrenjaninu.

 

 

 

PODELI