Zrenjanin spao na prosečan nivo u posustaloj Srbiji

Aleksandar Marton, pokrajinski poslanik i odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u zrenjaninskoj Skupštini, upozorio je danas da je centralizacija devastirala zrenjaninsku privredu. Marton je na konferenciji za novinare podsetio da je Zrenjanin, od visokorazvijene opštine u rangu sa Mariborom i Ljubljanom, sa indeksom prosečne stope zaposlenosti 151 i prosečne plate 152, spao na prosečan nivo u slaboj i posustaloj Srbiji.

– Broj radnih mesta je u Zrenjaninu, za samo dvadesetak godina, sa 47 hiljada pao na 29 hiljada. Prvi broj je u vremenu pune autonomije Vojvodine, a drugi u ovom vremenu centralizacije – rekao je Marton i dodao da je iz svih navedenih razloga jasno zašto je Liga glasala za predlog platforme o izradi Zakona o finansiranju Autonomne pokrajine Vojvodine, te da je još jasnije zašto Liga socijaldemokrata Vojvodine želi hitno donošenje ovoga Zakona.

– Želimo jasan okvir finansiranja Vojvodine. Želimo decentralizaciju prikupljenih prihoda i formiranje poreske uprave Autonomne pokrajine Vojvodine. Želimo da se u Vojvodini i Zrenjaninu ponovo živi dobro, kao pre dvadeset i više godina – rekao je Marton.

On je istakao da Liga socijaldemokrata Vojvodine već sedam godina insistira na donošenju Zakona o finansiranju Autonomne pokrajine Vojvodine i da se isto toliko ćuti o finansijskom okviru autonomije Vojvodine, bez obzira što je to, kako je rekao, uslov koji proističe iz Ustava Republike Srbije.

– Vojvodini su garantovani izvorni prihodi, kojima bi bile finansirane njene nadležnosti. Nažalost, nije se daleko odmaklo. Čak ni obaveza da Budžet AP Vojvodine iznosi najmanje sedam procenata u odnosu na Budžet Srbije nikada nije sprovedena – upozorio je pokrajinski poslanik i odbornik Lige u Skupštini Zrenjanina.

Marton je rekao i da Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća na dugogodišnje urušavanje sistema autonomije Vojvodine i objasnio da je taj sistem bilo najlakše narušiti uspostavljanjem stroge  kontrole nad  pokrajinskim tokovima finansija.

– Ovaj segment funkcionisanja vlasti APV je među prvima bio na udaru. Bilo je potrebno Vojvodinu načiniti tromom i neefikasnom i nametnuti potrebu zavisnosti od  beogradske vlasti – izjavio je Marton i ocenio da je rezultat toga više nego vidljiv.

– Od visoko razvijenog dela SFRJ i stopa  svih ekonomskih pokazatelja daleko iznad državnog i republičkog proseka, stigli smo do nerazvijenog regiona u nerazvijenoj Srbiji – rekao je on i zaključio da samo dobar finansijski okvir može doprineti jačanju privrednih aktivnosti u Autonomoj pokrajini Vojvodini i sprečiti dalje urušavanje vojvođanskih i zrenjaninskih privrednih potencijala.

PODELI