Zrenjaninska vlast bi da se ogluši o odluke Vlade RS

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u zrenjaninskoj Skupštini najoštrije osuđuje današnji postupak gradske vlasti, koja je udaljila novinare sa sednice Gradskog veća, na koju su bili pozvani, uz obrazloženje da sednice neće biti, nakon čega su se iza zatvorenih vrata obrazlagale tačke sa dnevnog reda. Ovo je još jedno u nizu kršenja osnovnih principa demokratije i javnosti rada, ali i ugrožavanje slobode medija, prava na izveštavanje o temama koje su od javnog značaja i prava na izveštavanje o radu gradskih funkcionera. Očigledno je da čelnici grada nisu želeli da građani i građanke budu detaljno obavešteni o odlukama sa dnevnog reda.

Zrenjaninski odbornici i odbornice Lige socijaldemokrata Vojvodine upozoravaju na najnoviji pokušaj mahinacije na koji se odlučila vladajuća koalicija predvođena Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije, a sa ciljem da se izbegne zabrana novog zapošljavanja u javnom sektoru, koju je usvojila Narodna Skupština Republike Srbije.

Današnje obrazlaganje iza zatvorenih vrata o osnivanju tri nova javna preduzeća u Zrenjaninu pokazuje jasne namere zrenjaninske vlasti da nastavi sa političkim zapošljavanjem svojih poslušnih i najčešće nestručnih kadrova. Ligaši i ligašice upozoravaju da će Zrenjanin za manje od dva meseca dobiti četiri nova javna preduzeća, jer je nedavno osnovano i JP Rezervati prirode. Danas se na sastanku zatovrenog tipa pričalo o predlozima odluka o osnivanju javnih preduzeća Infostan, Putevi Zrenjanin i Direkcija za poljoprivredu. Ukoliko Gradsko veće i Skupština grada Zrenjanina, u kojima većinu čine stranke čiji su predstavnici i stavili danas na dnevni red razgovor o tome, izglasaju osnivanje ova tri javna preduzeća, Zrenjanin će se svrstati u rang Novog Sada, koji će, sa duplo više stanovnika, imati jedno javno preduzeće više od Zrenjanina.

Odbornička grupa LSV u Skupštini grada Zrenjanina najoštrije osuđuje ovakvu zlonamernu nameru za oglušavanje o odluke Vlade Republike Srbije da se ograniči broj zaposlenih u javnom sektoru, posebno ako je poznata činjenica da u zrenjaninskoj lokalnoj administraciji radi na desetine viška zaposlenih, a da je od kada je na vlast došla koalicija okupljena oko SNS i SPS zaposleno više od 250 stranačkih poslušnika.

Zrenjaninski odbornici i odbornice LSV upozoravaju i da se delatnostima, kojima je planirano da se bave dva nova preduzeća: Infostan i Putevi Zrenjanin, trenutno bavi JP Direkcija za izgradnju i uređenje grada, a da je zbog neuspeha ovog preduzeća kriv isključivo direktor koji je bio zainteresovan samo za kupovinu novih službenih automobila i da to nije razlog da se iz Direkcije prave dva nova preduzeća. Takođe, u Zrenjaninu posluje i Poljoprivredna stručna služba, čiji je osnivač Republika Srbija i čija se nadležnost poklapa u celosti sa nadležnostima koje se predviđaju za buduću Direkciju za poljoprivredu grada Zrenjanina. Zbog svega ovoga odbornička grupa LSV u Skupštini Zrenjanina najoštrije će se usprotiviti usvajanju ovih odluka i zahtevaće od nadležnih organa njihovu reviziju.

PODELI