Participativno budžetiranje – još jedno zamajavanje građana Zrenjanina

Da je u odnosu naše gradske vlasti prema građankama i građanima Zrenjanina teško pronaći bilo šta iskreno i sprovodljivo, govori nam i najnoviji primer.

Naime, prošle nedelje iz Kabineta gradonačelnika upućen je dopis svim mesnim zajednicama, kojim se obaveštavaju da će se u Zrenjaninu realizovati projekat „Participativno budžetiranje“, koji podrazumeva učešće građana u donošenju budžeta kroz davanje predloga za projekte koji su za njih važni, a potom i glasanje za njih. Sve to će se realizovati u periodu od 30. novembra do 15. decembra, kada će građani moći da glasaju za neke od odabranih predloga.

Cela priča u prvom trenutku zvuči lepo i obećavajuće, puna uvažavanja za građane i njihovo mišljenje, da nije jedne bitne prepreke da se to i sprovede u delo. Ako znamo da su sve lokalne samouprave na teritoriji Republike Srbije u obavezi da budžet za narednu godinu donesu najkasnije do 20. decembra tekuće, nije teško pretpostaviti, imajući u vidu agilnost i efikasnost aktuelne gradske vlasti, kako će to u Zrenjaninu biti sprovedeno i koliko će se do kraja ispoštovati mišljenje onih koji će eventualno iskoristiti mogućnost da se o predlozima izjasne.
Sve ovo je u stvari jedan igrokaz za naivne i samo još jedno u nizu bacanja prašine u oči građankama i građanima Zrenjanina, već dovoljno iscrpljenim i izmanipulisanim od strane naprednjačke koalicije u prethodne tri i po godine.
Da je sreće, Zrenjaninci bi već odavno pili zdravu vodu, teretni saobraćaj tutnjao obilaznicom, grad i naseljena mesta se blistali, a civilni sektor se bavio sitnim detaljima od značaja za život kroz konkurse gradske uprave, pa za ovakvim predstavama ne bi ni bilo potrebe jer bi svi, od javne uprave do pojedinca, imali pametnija posla.

Aleksandar Rudić,
potpredsednik GrO LSV Zrenjanin

PODELI