25 godina borbe LSV za Vojvodinu

Gradska organizacija LSV Zrenjanin održala je 11. jula 2015. godine XVIII redovnu izbornu Skupštinu.

Tom prilikom izabrano je novo rukovodstvo zrenjaninske Lige.

Za predsednika Gradskog odbora izabran je Predrag Perkić, potpredsednici/e su Marina Malo, Bojana Begović, Aleksandar Rudić i mr Vladimir Vasiljev.

Reizabrana sam za predsednicu Izvršnog odbora, koji je ostao gotovo nepromenjen.

Posle izborne Skupštine, GrO LSV Zrenjanin organizovao je u bašti Gradske kuće proslavu 25. rođendana LSV.

Na današnji dan, pre 25 godina, osnovana je Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Borba protiv rata, nasilja i mržnje, okupila nas je pre čevrt veka, kada je Slobodan Milošević poveo Srbiju na put beznađa i potpunog uništenja. Od tada se LSV bori protiv fašizma ultra desničara, kriminalnog ustavnog uređenja Srbije, centralizma, otimanja vojvođanske imovine, umanjivanja nadležnosti Vojvodine i neprekidne pljačke vojvođanskih građana i građanki.

Zato je LSV bila protiv pljačkaškog Ustava iz 2006. godine i zahvaljujući LSV, taj Ustav u Vojvodini nije izglasan. Izglasan je u Beogradu, a 9 godina kasnije, centralistička vlast je Vojvodini otela preko milijardu evra – novac dovoljan da cela Vojvodina ima nove puteve, pruge, škole i bolnice. Danas se sve stranke koje su pisale i glasale za taj kriminalni Ustav slažu da je on antievropski i loš.

Zato je LSV 38 puta podnosila inicijativu da se obešteti Vojvodina zbog pljačkaške prodaje NIS-a i sramne rudne rente, čime je Vojvodini oduzeta imovina i rudna bogatstva od preko 11 milijardi evra. Danas se sve stranke koje su glasale za poklanjanje NIS-a Rusima slažu da je Srbija oštećena i da je rudna renta štetna po budžet zemlje.

Zato se LSV u maju 2013. godine izborila da se u Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine unese i rečenica da je „autonomija Vojvodine istorijsko i prirodno pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 30-31. jula 1945. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina, kao Autonomna Pokrajina, priključi Srbiji“. Tako se po drugi put od 2006. godine Liga izborila da se ne omogući administrativno ukidanje Vojvodine iz Beograda.
Danas se stranke koje su planirale ukidanje Vojvodine i potpunu centralizaciju zemlje javno zalažu za decentralizaciju Srbije.

Zato je LSV insistirala na lustraciji, vraćanju vojvođanske policije, vojvođanske Akademije nauka i umetnosti, ravnomernoj zastupljenosti žena u parlamentu, da se Ustavom zabrani prodaja vojvođanske zemlje strancima, da se ukinu godišnje registracije poljoprivredne mehanizacije…

Neke borbe smo dobili, druge još traju i trajaće, dokle god Vojvodina ne bude imala punu autonomiju: zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, prihode i imovinu i sve to garantovano Ustavom Srbije.

Konačna pobeda slobodarskih ideja LSV će nastupiti kada dovoljan broj građana i građanki Vojvodine bude razumeo razliku između istinske ljubavi prema svojoj zemlji i populizma stranaka iz Beograda, koje se Vojvodine sete isključivo u izbornim kampanjama.

Taj trenutak je došao. Želim svim Vojvođanima i Vojvođankama da izaberu da narednih 25 godina budu godine samostalne i bogate Vojvodine. Izbor je na njima, a kako izgleda 25 godina siromaštva bez autonomije osećamo i znamo svi, zato što živimo ovde.

 

U ime GrO LSV Zrenjanin,
Branislava Jovanov, predsednica Izvršnog odbora LSV Zrenjanin

Pogledajte video snimak

PODELI