Nova pitanja za gradsku vlast

LSV nastavlja da pita gradsku vlast:

1. Ko će odgovarati za nezakonito imenovanje trojice, zatim dvojice pomoćnika predsednika Skupštine grada i trošenje 10 miliona dinara građana i građanki Zrenjanina za njihove plate?

LSV i ostale stranke opozicije su jasno ukazivale na nezakonitost izmišljanja radnih mesta koje Zakon o lokalnoj samoupravi ne poznaje i koja ne postoje u praksi. Danas, kada je nadležno Ministarstvo izdalo nalog da se ukinu izmišljena radna mesta, LSV zahteva krivičnu odgovornost odgovornih lica koja su dozvolila zloupotrebu Skupštine i budžeta grada. Na poslednjoj, održanoj sednici Skupštine usvojen je Predlog Odluke o izmenama i dopunama Poslovnika Skupštine grada Zrenjanina, na osnovu kog se, između ostalog, u celosti briše odeljak koji definiše postojanje pomoćnika predsednika Skupštine.
S toga, zahtevamo Izveštaje o njihovom dosadašnjem (ne)radu.

2. Šta je Savet za rodnu ravnopravnost uradio do sada?

Na prošloj sednici Skupštini ovaj Savet nije podneo Izveštaj o radu.
Rodna ravnopravnost pretpostavlja da muškarci i žene imaju jednake preduslove za ostvarivanje ljudskih prava. Svrha Saveta za rodnu ravnopravnost je da obezbeđuje ravnopravnost polova, vodi politiku jednakih mogućnosti, podstiče i unapređuje ravnopravnost polova. Da razmatra mere i aktivnosti značajne za postizanje ravnopravnosti polova i ostvarivanje jednakih mogućnosti. Da li je u budžet grada uvedeno rodno budžetiranje? Ono je svrsishodno i korisno, ne samo za žene, nego za društvo uopšte.
LSV traži Izveštaj, šta je urađeno od pomenutog i odgovornost ukoliko nije urađeno ništa.

 

U ime GrO LSV Zrenjanin,
Branislava Jovanov, predsednica Izvršnog odbora GrO LSV Zrenjanin

Pogledajte video snimak

PODELI