Planirati sredstva za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u budžetu za narednu godinu

Poslanik LSV u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornik u Skupštini Grada Zrenjanina Aleksandar Marton, apelovao je na konferenciji za novinare na sve odbornike da se u budžet grada Zrenjanina za 2016. godinu uvrste sredstva za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, sa posebnim akcentom na obezbeđenje pristupačnosti javnih objekata.

– Smatramo da je neophodno da se u poslovima rekonstrukcije, izgradnje i adaptacije javnih objekata u Zrenjaninu uzme u obzir da oni moraju biti prilagođeni kretanju osoba sa invaliditetom i zakonom propisanim standardima pristupačnosti – istakao je Marton, dodajući da je Gradska kuća ocenjena kao potpuno nepristupačna i ima još mnogo projekata koji su planirani i treba da se završe.

Prema njegovim rečima, jako je važno da se celokupna zajednica, uz obaveznu konsultaciju sa korisnicima usluga, angažuje u sistemu pružanja podrške osobama sa invaliditetom.
– Cilj je da se u oblasti saobraćajne infrastrukture obezbedi pristup svim javnim prostorima, uključujući pristupačnost prevozu i prevoznim sredstvima, da se obezbedi pristupačnost svih javnih informacija u javnim objektima, horizontalna i vertikalna signalizacija u saobraćaju, informacije o prevozu, signali opasnosti, informacije na web sajtovima – kazao je Marton.
Marton je poručio da je zbog svega toga neophodno u budžetu Grada Zrenjanina za narednu godinu izdvojiti sredstva kojima bi se ovi ciljevi ostvarili.
– Liga socijaldemokrata Vojvodine se 26 godina bori za ravnopravan položaj svih građanki i građana, posebno marginalizovanih grupa pa ćemo i u narednom periodu pratiti i biti aktivno uključeni u ostvarivanje prava i unapređenje položaja naših sugrađanki i sugrađana sa invaliditetom – zaključio je Marton.

PODELI