Top lista bivših radikalista

Juče su Večernje novosti objavile test o zrenjaninskom javnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“.

Ukratko: menadžment vodovoda izjavljuje da nije sposoban da utvrdi koliko građani troše vode, pa predlaže da umesto njih taj posao urade građani sami.

Zdravorazumski građanin bi pomislio da je u pitanju rubrika Vic dana ili Verovali ili ne, ali u pitanju je najozbiljnija vest.
Logika ovakvog poteza aktuelnog menadžmenta Vodovoda je sledeća:

Novosti pišu: „Pošto nikako ne uspevaju da svoja 84 radnika angažovanih na naplati i režiji učine efikasnijim, u JKP „Vodovod i kanalizacija“ u Zrenjaninu rešili su da se oslone na građane“. Tako će građani moći sami da očitavaju vodomere, ali samo ako nemaju dugovanja, a jednom godišnje će Vodovod da kontroliše njihov rad. Ako bude sve u redu, samočitači imaju popust od 10% na cenu vode.
Pritom, sam menadžment Vodovoda priznaje godišnji gubitak od 100 miliona dinara, ili četvrtinu celokupne godišnje proizvodnje!

U ideji aktuelnog naprednog menadžmenta Vodovoda, GrO LSV Zrenjanin primećuje sledeće neverovatne apsurde:

Da li je normalno da javno preduzeće prizna da je nesposobno da radi svoj posao, da taj posao prenosi na korisnike i plaća ih iz sopstvenih prihoda u vidu popusta, a da pritom stotine radnika Vodovoda na čelu sa naprednim menadžmentom i dalje primaju iste plate za svoj nerad i nesposobnost?
Ako samoočitavanje vodomera mogu da vrše isključivo dosadašnje redovne platiše, po kojoj logici napredni menadžment Vodovoda misli da će oni koji do sada nisu plaćali vodu početi odjednom da je plaćaju?

Da li je naprednom menadžmentu palo na pamet da godišnji gubitak od neverovatnih 100 miliona dinara smanji tako što će platiti građane bez posla da očitavaju vodomere za zanemarljivo malu sumu u poređenju sa 100 miliona dinara gubitka i na taj način istovremeno povećati prihode i uposliti Zrenjanince bez posla?
Da li je napredni menadžment upoznat sa praksom razvijenih zemalja u sektoru vodosnabdevanja koje odavno usluge naplate poveravaju putem javno – privatnog partnerstva privatnim firmama koje su efikasne, čime se gubici višestruko smanjuju, profit poraste, a cena usluge ostaje ista za građane?

GrO LSV Zrenjanin poziva gradonačelnika Zrenjanina da smeni kompletno rukovodstvo Vodovoda jer su sami priznali u novinama da su nesposobni, da prave štetu od 100 miliona dinara godišnje, a svojim odlukama služe kao predmet podsmeha novinarima najčitanijih državnih novina i celoj zemlji.
Sam tekst u Novostima se tako i završava: „Uvođenje samočitača zato pre liči na očajnički pokušaj komunalaca da poprave svoj finansijski položaj.“

U ime GrO LSV Zrenjanin,
Nenad Bogdanov, predsednik Omladine GrO LSV Zrenjanin

 

PODELI