Tribina u Elemiru – prosveta, poljoprivreda

U petak, 27. novembra u Elemiru Gradska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin organizovala je tribinu za sve meštane sela. Na temu prosvete, odnosno problema koji postoje u sistemu obrazovanja, kao i na temu poljoprivrede, govorili su Saša Ljevar, predsednik Stručnog saveta za prosvetu GrO LSV Zrenjanin i Branislav Knežević, član Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Saša Ljevar je istakao da je preko potrebno da pokrajinske institucije dobiju veće nadležnosti od strane Ministarstva prosvete, kao i da je neophodno da se izvrši suštinska decentralizacija ministarstva davanjem većih ovlašćenja školskim upravama.

– Davanjem ovlašćenja nižim instancama u sistemu obrazovanja bi se ravnomerno rasporedila odgovornost na sve činioce, bilo one na republičnom, pokrajinskom ili lokalnom nivou. Time bi se unapredila efikasnost prosvete koja je preko potrebna – izjavio je Ljevar. On je pozvao i se prilikom upisa učenika u srednje škole ne favorizuju gimnazije na štetu stručnih škola, u pogledu broja odeljenja, jer dosadašnja praksa ne predstavlja odgovor na potrebe tržišta rada, što predstavlja štetu i za mlade ljude i za privredu.

Branislav Knežević je istakao da će se usvajanjem Predloga zakona o poljoprivrednom zemljištu učiniti da hiljade domaćinstava ostane bez izvora prihoda i da Liga socijaldemokrata Vojvodine, kao dugogodišnji borac za interese građana, mora da svim snagama stane u zaštitu poljoprivrednika i vojvođanske zemlje, kako ne bismo postali nadničati na sopstvenoj zemlji.

– 100.000 potpisa podrške se skuplja širom Vojvodine, kako ne bismo ostali bez jedinog prirodnog resursa koji nam je preostao – vojvođanske zemlje. Pozivam sve da stenemo rame uz rame, da damo potpis podrške i da budemo istrajni u borbi za ono što je naše – zaključio je Knežević.

PODELI