Tribina u Melencima – razvoj sela i zdravstvo

U petak, 11. decembra u Melencima održana je tribina u organizaciji Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin. Meštanima sela na temu zdravstva i održivog ruralnog razvoja sela obratili su se primarijus dr Gaja Pozojević i Aleksandar Rudić, potpredsednik GrO LSV Zrenjanin i predsednik Stručnog saveta za održivi ruralni razvoj i zaštitu životne sredine.

Primarijus dr Gaja Pozojević razgovarao je sa prisutnim meštanima o problemima u zdravstvu sa kojima se suočavaju svi građani, kako oni iz grada, tako i oni iz naseljenih mesta.
– Skoro polovina lekara u Srbiji je starija od 50 godina i oni će uskoro otići u penziju, a zdravstveni sistem suočiće se sa problemom manjka lekara svih specijalizacija. Mi u sistemu imamo najmanje lekara koji su mlađi od 30 godina, jer se ne zapošljavaju mladi kadrovi po završetku fakulteta – upozorio je dr Pozojević.
On je pozvao da se što pre preduzmu ozbiljni koraci kako bi se ovaj problem rešio, da se mora reformisati sistem specijalizacije, da se toliko ne čeka na specijalizaciju, mora se više raditi na zapošljavanju.
Aleksandar Rudić je istakao da je održivi ruralni razvoj jedini put ka ozdravljenju i opstanku sela.
– Liga socijaldemokrata prepoznaje potrebe građana i, kao što je bila i dosadašnja praksa, nastaviće da aktivno učestvuje u kreiranju mehanizama za podršku selima u cilju njihovog razvoja – poručio je Rudić.
On je pozvao meštane da se aktivno uključe u procese odlučivanja kada je u pitanju razvoj Melenaca i izrazio uverenje da uz sistematsku podršku lokalne samouprave, pokrajine i države lokalni aktivizam može sa sigurnošću da dovede do uspešnog i razvijenog sela.

PODELI