TRIBINA U MIHAJLOVU – RAZVOJ POLJOPRIVREDE I SELA

25. novembra u Mihajlovu održana je tribina u organizaciji Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin. Meštanima sela na temu poljoprivrede, razvoja sela i interkulturalnosti obratili su se Branislav Knežević, član Glavnog odbora LSV, Aleksandar Marton, pokrajinski poslanik i potpredsednik Izvršnog odbora GO LSV i Tibor Vaš, član Predsedništva LSV.

Branislav Knežević je na samom početku istakao da će se stvoriti veliki problem ukoliko aktuelan Predlog zakona o poljoprivrednom zemljištu ne bude povučen iz skupštinske procedure, jer poljoprivrednici i ljudi koji žive u Vojvodini neće moći posle tog zakona da žive normalno i da se bave poljoprivredom.

– Umesto predloženog zakona trebalo bi da primenjujemo iskustva članica EU kako bismo mogli da zaštitimo naše poljoprivrednikom. Način kako je ovu oblast zakonski uredila Slovačka je primer dobre prakse koji bi trebalo da primeni i Srbija. Naime, tek nakon dobijene dozvole za boravak u trajanju od 10 godina strani državljanin bi mogao da uzme u zakup zemljište – prisutnima poručio je Knežević.
– U tom smeru ide i naš predlog izmene zakona, odnosno mi smatramo da bi u zakon i propise trebalo ugraditi da mogu da se bave zemljoradnjom samo oni koji imaju površinu veću od 1/2 hektara, koji imaju već 10 godina boravka u Srbiji i da su ubeleženi kao poljoprivredni proizvođači, da dobiju dozvolu od lokalne samouprave da im se boravište nalazi u okolini od 50 km od njive – rekao je Knežević.

Knežević je objasnio i da je predlog Lige da privatnici mogu da imaju maksimum 300 hektara, a pravna lica 250 hektara.
– Veoma je važno istaći da svima onima koji imaju više od toga pre donošenja zakona, ovo pravo vlasništva ne bi bilo oštećeno – zaključio je Knežević.
Aleksandar Marton i Tibor Vaš su se složili da je Liga socijaldemokrata Vojvodine je politička partija koja izuzetno vodi računa o poštovanju ljudskih i manjinskih prava i da u programskim načelima prvo poglavlje i pripada ljudskim i manjinskim pravima.
– Poštovanje evropskih standarda ili činjenice da Srbija teži što bržem ulasku u EU nisu razlog za skladan suživot svih građana i građanki koji žive u ovde, već je to je jednostavno način života u našoj Vojvodini, a Mihajlovo i druga mesta u okolini su pravi primer za to – zaključili su Vaš i Marton.

PODELI