Održana tribina u Tarašu

Tribina sa udruženjem građana „Taraške rode“, udruženjem vinara i udruženjem žena u organizaciji Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin održana je u Tarašu, 21. decembra. Na tribini su se prisutnima obratili Aleksandar Rudić, potpredsednik GrO LSV Zrenjanin i predsednik Stručnog saveta za održivi ruralni razvoj i zaštitu životne sredine i Marina Malo, potpredsednica GrO LSV Zrenjanin.

Meštane i meštanke Taraša, članove udruženja, najviše je interesovao razgovor o mogućnostima održivog razvoja i načinima na koje mogu da unaprede kvalitet života u svom mestu. Aleksandar Rudić je govorio o važnosti održivog ruralnog razvoja.

– Za lokalnu zajednicu je izuzetno važno da funkcionišu sva njena naseljena mesta i sve mesne zajednice. Takođe, posebno je značajan rad civilnog sektora, jer on predstavlja motor pokretač energije građana u borbi za promene na bolje. Postoje različiti mehanizmi pomoću kojih se može uraditi nešto za svoju sredinu. U tom smislu, svetao primer su konkursi Pokrajinske vlade koja prepoznaje značaj ovog pitanja i u okviru svojih konkursa nudi značajnu podršku udruženjima građana i mesnim zajednicama – objasnio je Rudić.
Marina Malo je govorila o značaju praćenja konkursa, ali je posebno naglasila da je važan aktivizam žena.
– Izuzetno je važno da se žene uključe u procese donošenja odluka, da se aktiviraju u rešavanju problema zajednice u kojoj žive. Posebno je bitan aktivizam žena usmeren na podizanje svesti žena o značaju prevencije i ranog otkrivanja oboljenja žena, kao i podsticanje žena da brinu o svom zdravlju na vreme – rekla je Malo.

PODELI