Skupština grada pretvorena u servis aktuelne vlasti

Odbornici i odbornice Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina danas nisu prisustvovali vanrednoj sednici Skupštine grada jer je ovo već četvrta po redu sednica koja se zakazuje po hitnom postupku.

U Poslovniku Skupštine grada stoji da kada postoje opravdani razlozi, koji moraju biti obrazloženi, rok pozivanja na sednicu može biti kraći od predviđenog.

Već četvrti put za redom odbornici i odbornice dobijaju materijal za sednicu svega 24h pre održavanja. Nemaju vremena da se pripreme, da podnesu pismenim putem predloge za izmene i dopune dnevnog reda i amandmane. Samim tim im se uskraćuje i ograničava sloboda izražavanja predstavnika naroda.

Svakako da ponekad postoji potreba za hitnim sazivanjem sednice Skupštine grada, ali su to izuzeci u demokratskom društvu. U našem društvu, izuzetak je postal redovna praksa, čime se namerno i planski uskraćuje i ograničava demokratija. Skupština je postal sredstvo aktuelne vlasti za ispoljavanje lične samovolje.

Podsećamo da je odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – Zrenjanin poslala Inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti ili zakonitosti Ustavnom sudu jer je napredna vlast 2013. godine promenila Poslovnik grada i ograničila vreme izlaganja za govornicom na deset minuta po odborničkoj grupi, za usmeno podnošenje predloga za izmene i dopune dnevnog reda, kao i vreme za reklamiranje povrede Poslovnika i korišćenje prava na repliku. Na taj način je vlast demonstrirala svoj autoritarni karakter i dodatno ugušila demokratski princip Skupštine, kao predstavničkog tela svih građana.

GrO LSV Zrenjanin upozorava gradsku vlast da se neznanje i bahatost ne mogu sakriti diktatorskim metodama, koje će se toj istoj vlasti vratiti kao boomerang već u decembru.

GrO LSV Zrenjanin

PODELI