Banatski univerzitet nije ideja za jednokratnu upotrebu

– Bez obzira na to što Liga socijaldemokrata Vojvodine nije trenutno deo vlasti u Zrenjaninu, ligaši i ligašice nastavljaju svoju borbu da Zrenjanin postane evropski grad i sredina u kojoj se bolje živi – istakla je danas na konferenciji za novinare Božana Vukadinović, odbornica LSV u Skupštini grada Zrenjanina, dodajući da je, da bi se to postiglo, neophodno više pažnje posvetiti mladim sugrađanima i sugrađankama.

– Oni trenutno razmišljaju o tome kako da odu odavde, u potrazi za školovanjem i usavršavanjem, a onda i za poslom i sigurnom budućnošću. Ukoliko se ovakav trend nastavi, i ukoliko Zrenjanin postane grad koji svojim građanima i građankama ne nudi razlog za ostanak u njemu, bićemo svedoci demografskog urušavanja sredine u kojoj živimo – upozorila je Vukadinovićeva uz poruku da ona, kao ligašica i odbornica Lige u Skupštini grada Zrenjanina, odbija da nemo posmatra gde oni koji sada čine vlast vode Zrenjanin.

– Najavljujem da ću na sledećoj sednici, zakazanoj za 15.mart, opet pokrenuti inicijativu Lige socijaldemokrata Vojvodine da se u Zrenjaninu osnuje Banatski univerzitet. Podsećam da bi na taj način bili zadovoljeni kriterijumi Evropske unije, koji propisuju da regioni između 500 i 600 hiljada stanovnika treba da imaju univerzitete. Centar Banatskog inverziteta bio bi Tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“, ali bi u stvaranje te ustanove bile uključene i druge sredine u Banatu koje imaju fakultete, pre svega Kikinda i Vršac – rekla je odbornica LSV u zrenjaninskom parlamentu, dodajući da je uverena da Zrenjanin ima dovoljno stručnjaka koji su potencijalno odličan kadar, a koji sada rade u drugim gradovima, jer im njihov grad nije pružio šansu.

– Isto tako, osnivanjem Banatskog univerziteta, mladi ljudi bi dobili motivaciju da ostanu u Zrenjaninu, koji bi postao univerzitetski centar i mesto u koje dolaze studenti iz drugih sredina. Sigurna sam da ova ideja u Zrenjaninu može po prvi put da ujedini sve političke aktere, jer je, nakon Ligine ideje i zalaganja ligaških funkcionera, o ovoj ideji u predizbornoj kampanji pričala čak i stranka iz aktuelne vlasti. Tada je organizovano čak i skupljanje potpisa, ali nikada do kraja nije bilo jasno šta se sa svim tim potpisima desilo. Sada su dobili priliku i da pokažu da njihova obećanja nemaju predizborni rok trajanja i nisu namenjena jednokratnoj upotrebi, već da su spremni da podrže ideju koju ću kao odbornica LSV u gradskom parlamentu izneti – rekla je Božana Vukadinović, koja je podsetila i da elaborati već postoje, da je stručna javnost dala svoju saglasnost, te da je na strankama, kao političkom faktoru, da ovu ideju podrže i pokrenu.

PODELI