Demonstracije devedesetih loše prolaze u Vojvodini

Adam Paljov, potpredsednik Gradske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu, ocenio je na današnjoj konferenciji za novinare da je miting, koji je održan prošlog petka, nedvosmisleno potvrdio izbornu volju građanki i građana Vojvodine od 6.maja prošle godine, kao i poverenje koje imaju u institucije Vojvodine. Paljov je upozorio da su organizatori mitinga demonstrirali koliko su nisko spremni da padnu i koliko, kako je rekao, ne prezaju ni od čega, kako bi se dočepali vlasti u Vojvodini.

– Ono na šta nisu računali, jeste da demonstracije devedesetih godina u Vojvodini nailaze samo na osudu i neuspeh. Pritom su grubo uvredili dostojanstvo svih Vojvođanki i Vojvođana time što su saopštili da imaju njihovu podršku, dok smo bili svedoci stotina autobusa iz svih delova Srbije, koji su dovozili stranačke poslušnike. I sve to kako se ne bi skupilo ni deset hiljada ljudi u centru Novog Sada- rekao je Paljov, upozorivši sve koji imaju nameru da, kako je rekao, nasilno, uz laži i manipulaciju, ruše autonomiju Vojvodine da će ovakve odluke proizvesti kontraefekte i zaoštravanje odnosa u Srbiji.

 

– Nećemo dozvoliti da građani i građanke Vojvodine budu označeni kao separatisti  i izdajnici samo zbog toga što vole svoju pokrajinu, dok se u isto vreme oni koji se hvale borbom za Kosovo nazivaju velikim patriotama. Nećemo dozvoliti stvaranje atmosfere linča i govor mržnje u Vojvodini, jer takve metode ovde nisu dobrodošle. Oni koji ne žive i ne rade u Vojvodini, a kojima je toliko stalo do vojvođanskog novca, nemaju pravo da nas uče šta je dobro za Vojvodinu. Umesto toga, mi bismo imali štošta korisno da kažemo o toleranciji, multikulturalnosti, multietničnosti, poštovanju, voljenju svoje zemlje i demokratiji onima koji pokušavaju da nas ponize – rekao je potpredsednik GrO LSV Zrenjanin. On je poručio organizatorima prošlonedeljnog mitinga da bi bilo bolje da se pozabave ekonomskim i socijalnim problemima, jer Vojvođani i Vojvođanke neće moći još dugo da hrane gladna usta Srbije. Paljov je pozvao i građane Vojvodine da ne nasedaju na provokacije.

– Pozivam ih da pokažu da, koje god da su nacionalnosti ili vere, s ponosom nose vojvođansko u sebi, i da pokažu da se toga ne odriču. Takođe, apelujemo na sve političke činioce, kako na one u opoziciji, tako i na one u vlasti, da se pitanje Vojvodine premesti sa ulice na institucije, jer postoje legitimni i demokratski načini da se preispita politička opravdanost vojvođanske vlasti, umesto što se to radi populistički, preko leđa građana i građanki Vojvodine i Srbije – zaključio je Paljov.

PODELI