LSV ne odustaje od borbe za vojvođanske paore i vojvođansku zemlju

Liga socijaldemokrata Vojvodine prikupila je više od 70 hiljada od 100 hiljada potpisa koliko je potrebno da se raspiše referendum kojim će biti zatraženo od Vlade Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srbije da zaštite domaće poljoprivrednike, mala i srednja poljoprivredna gazdinstva od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna, prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta istakao je Branislav Knežević, član Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine na današnjoj konferenciji za novinare.

Inicijativom LSV se takođe zahteva i da država zaštiti ovdašnje poljoprivrednike i prilikom izdavanja državnog zemljišta u dugoročni zakup, bilo da je reč o strancima ili domaćim tajkunima.

– To znači i povlačenje Zaključka Vlade Republike Srbije od 11. marta kojim se legalizuje uzurpacija državne zemlje, kao i povlačenje štetnog Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu – izjavio je Knežević, objašnjavajući da nakon Zaključka Vlade Republike Srbije od 11. marta kojim se legalizuje uzurpacija državne zemlje, kao i štetnog Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu, na državnim oranicama u Vojvodini vlada haos, a vlast hapsi paore, umesto uzurpatora.
– Mi hoćemo da se donese novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim bi se primenilo rešenje koje primenjuju gotovo sve zemlje članice Evropske unije – postavljanje posebnih uslova za promet poljoprivrednog zemljišta i to takvih uslova koji su isti i za domaće i za strane državljane, ali koji su domaćim državljanima veoma laki za ispunjenje, a stranima su veoma teški za ispunjenje – kazao je Knežević.
On je naglasio da je LSV je stranka ljudi koji žive u Vojvodini, stranka u kojoj paori imaju svoju organizaciju (Ligu paora Vojvodine) i direktno sugerišu stranačkom vrhu šta činiti u interesu paora.
– Mi se ne setimo paora samo pred izbore, kao što je to običaj mnogih drugih stranaka sa centralom u Beogradu. Podsećamo da je LSV u osmomesečnoj kampanji „Stop godišnjoj registraciji traktora“ 2011. godine u 200 vojvođanskih mesta prikupila 30.000 potpisa. Decembra te godine zahvaljujući našoj borbi, zaustavljena je obavezna godišnja registracija traktora, što paorima štedi između 800 i 1000 evra godišnje – naglasio je Knežević.
Knežević je podsetio i da je, kada je 2011. godine policija zaustavila paore na saobraćajnicama širom Vojvodine, a zemljoradnici šest dana i pet noći na 10.000 traktora jeli i spavali, čekajući ispunjenje svojih zahteva, Nenad Čanak bio prvi i jedini političar koji je paore posetio na blokadi ispred zgrade Vlade AP Vojvodine u Novom Sadu.
– Borba za našu zemlju i naše paore je tačka na kojoj sve razmirice moraju da prestanu. Svi su dobrodošli. Ovo mora biti tačka na kojoj ćemo uložiti zajedničke napore da se spreči nešto što će na dugi rok uništiti vojvođansko selo i naše paore. Liga socijaldemokrata Vojvodine ne odustaje od svoje borbe za interese naših paora i svih građanki i građana koji žive u Zrenjaninu – poručio je Knežević.

PODELI