Pobeda nad fašizmom je pobeda civilizacije

Dan pobede nad fašizmom jedan je od temeljnih datuma u savremenoj istoriji. Pobeda nad fašizmom predstavlja pobedu civilizacije nad zverstvima politike krvi i tla.

Bez 9. maja 1945. godine, ne bi bilo ni Evrope kakvu danas poznajemo.

Nažalost i danas, 71. godinu posle pobede, Evropa nikako da se oslobodi prisustva ideja desnog ekstremizma. Naš kontinent je preplavljem političkim pokretima koji za osnovu svog delovanju uzimaju mržnju prema svemu što je drugačije, a političke partije ekstremne desnice u Evropi dobijaju sve veće poverenje građana.
LSV podseća da i u Srbiji deluju takve organizacije, a neretko se mogu čuti i jasne poruke mržnje i ekstremizma od pojedinaca iz političkih partija ekstremne desnice, koje su se, nažalost, ponovo pojavile u Narodnoj skupštini Srbije.
Ovom prilikom podsećamo i na istorijski revizionizam, koji baštine mnogi u Srbiji. Veličaju se kvislinzi i pokreću procesi za rehabilitaciju osuđenih ratnih zločinaca.
Država retko reaguje na pojavne oblike ekstremizma, a čak i kada reaguje procesi predugo traju, a kazne su sramotno niske. Napominjemo i da su spomenici posvećeni antifašističkoj borbi u Zrenjaninu u veoma lošem stanju i predstavljaju sliku odnosa prema antifašizmu.
LSV smatra da država mora učiniti više tako što će kroz obrazovni sistem posvetiti veću pažnju ideji tolerancije i stalnog ukazivanja na pogubnost svih oblika ekstremizma. Bez kvalitetnog obrazovanja naši mladi sugrađani, veoma lako mogu postati meta ekstremsitičkih grupacija, koje imaju plodno tlo u danima ekonomskih kriza.
Takođe, smatramo da državni organi se smeju ostajati nemi i moraju stogo kažnjavati svaki govor mržnje, svako pozivanje na nasilje, netoleranciju i diskriminaciju.
Evropa je tridesetih godina ćutala i nacizam je narastao. Evropa je 1945. godine pobedila.
Danas se ne sme ćutati! Zlo se ne sme ponoviti!

PODELI