Poštovanje ljudskih prava je merilo demokratije

Tibor Vaš, potpredsednik GrO LSV Zrenjanin i odbornik LSV u Skupštini grada Zrenjanina, rekao je danas na konferenciji za novinare da mnoge učesnike u javnom životu treba podsetiti da je neophodno poštovati i primenjivati zakone koji se tiču ljudskih prava, a da je pojedince koji ih ne poštuju potrebno sankcionisati.

– Na međunacionalne odnose i  prava nacionalnih zajednica najčešće se obrati pažnja kada dođe do nekog incidenta. Ali mi, u LSV, želimo da podsetimo funkcionere grada Zrenjanina da je pravo na upotrebu jezika u službenoj upotrebi zakonski regulisano i ne može biti domet i dobra volja pojedinaca funkcionera u jednoj lokalnoj samoupravi – istakao je Vaš i podsetio da su se odbornici LSV na nekoliko prethodnih sednica Skupštine grada Zrenjanina obraćali na svojim maternjim jezicima, koji su u službenoj upotrebi u gradu.

– Taj čin nije naišao na odgovarajući prijem, odnosno nadležni, uprkos prethodnim obećanjima, nisu bili spremni na ovako nešto, a i pojedini odbornici po reakcijama i komentarima nisu pokazali odobrenje. Predsedništvo zrenjaninske Skupštine je time pokazalo da ne poznaje svoje obaveze, zakonsku regulativu i da nisu dorasli funkciji na koju su izabrani – upozorio je odbornik LSV u lokalnom parlamentu.

Vaš je ovom prilikom pozvao nadležne u lokalnoj samoupravi na poštovanje zakona.

– Zaštitu ljudskih i manjinskih prava je potrebno primenjivati stalno, u kontinuitetu, ne samo selektivno, kada je to potrebno zbog neke političke kampanje ili kad želimo pridobiti nove koalicione partnere, koje ćemo podmiriti ili namiriti već nekim davanjima. Zbog toga će Liga socijaldemokrata Vojvodine nastaviti da se zalaže za očuvanje naše različitosti i gradnju boljih međunacionalnih odnosa – rekao je Vaš, ocenjujući da će se time doprineti očuvanju istorijskih tekovina Vojvodine, a da će poštovanje zakonske regulative postati deo svakodnevnice u svim organima grada Zrenjanina.

PODELI