Gradski čelnici da prestanu da tretiraju trudnoću kao bolest

Božana Vukadinović, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Zrenjanina, pozvala je danas na konferenciji za novinare gradske funcionere da prestanu da tretiraju trudnoću kao bolest i da omoguće zrenjaninskim trudnicama pravo na punu platu. Ona je ocenila da na taj način žene u Zrenjaninu ne bi bile kažnjene zbog toga što su se odlučile na rađanje i podsetila da su odbornici i odbornice LSV iznosili ovaj predlog na svakom skupštinskom zasedanju i da su bili odbijeni.

– Ovih dana smo čuli i obećanja visokih stranačkih funkcionera Srpske napredne stranke da će beogradske trudnice i dalje dobijati punu platu. Zrenjaninski ligaši i ligašice pitaju zbog čega i trudnice u Zrenjaninu nemaju jednak tretman kao i one u Beogradu i u mnogim drugim gradovima u Vojvodini i Srbiji? – izjavila je Vukadinovićeva.

Ona je podsetila da je odbornička grupa LSV u zrenjaninskoj Skupštini glasala za usvajanje Evropsle povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou.

– Ligašice i ligaši pozdravljaju činjenicu da je zrenjaninska vlast prepoznala značaj onoga za šta se Liga zalaže već duže od dve decenije. Jednake šanse, mogućnosti i obaveze za sve u društvenom, profesionalnom i porodičnom okruženju su ono na čemu insistiramo sve ove godine i od čega nećemo odustati. Svaki korak napred u poboljšanju mogućnosti za ostvarivanje ljudskih prava pozitivan iskorak ka modernom demokratskom društvu, koje teži ka evropskim vrednostima – ocenila je odbornica u lokalnom parlamentu, koja je ovom prilikom apelovala na gradske čelnike da se ne zadrže samo na deklarativnom zalaganju za poštovanje principa rodne ravnopravnosti u Zrenjaninu, već da svojim postupcima pokažu da su iskreni prema građanima i građankama.

– Upozoravamo da Zrenjanin vode gradonačelnik, zamenik gradonačelnika, tri pomoćnika gradonačelnika, predsednik Skupštine, njegov zamenik, dva pomoćnika predsednika Skupštine. Dakle, sem simboličnog učešća žena u vlasti,  sve važne funkcije, odnosno pozicije sa kojih se odlučuje, pripadaju muškarcima.

– Takođe, u javnim preduzećima i ustanovama, tek jedna žena obavlja dužnost direktorke, i to u Domu zdravlja, dok je javnosti nedavno saopšteno da dve kandidatkinje za direktorska mesta u dva javna preduzeća nisu ispunile kriterijume – prokomentarisala je odbornica LSV u Skupštini Zrenjanina.

PODELI