LSV apeluje da se obrati pažnja na poljoprivrednike

 Poljoprivreda je u našoj zemlji nosilac ekonomskog razvoja, ali svakim danom ona sve više stagnira i nazaduje, a aktuelna vlast ne čini ništa da to spreči, izjavio je na današnjoj na konferenciji za novinare Branislav Janković, odbornik LSV u Skupštini grada Zrenjanina.

– Trenutno su u poljoprivredi najveći problemi vezani za otkup poljoprivrednih proizvoda, a ne za samu proizvodnju istih. Znaju naši proizvođači da proizvode dobre i kvalitetne proizvode, ali je problem u njihovoj prodaji, gde svako može da ih ucenjuje i omalovažava. Aktuelni problem sa cenom suncokreta nije jedini, ne zaboravimo i cenu pšenice koja je sa prošlogodišnjih 23 dinara spala na trenutnih 15, suncokreta sa 55 dinara na 25, kukuruza sa 28 na trenutnih 12 dinara – istakao je Janković.

On je rekao da se postavlja pitanje da li je, u skladu sa tim, pojeftinilo i ulje, hleb i mesne prerađevine.

– Problem postoji i kod proizvodnje mesa, nema više redovnog otkupa stoke, već samo nelegalni preprodavci sivim tokovima otkupljuju male količine krupne i sitne stoke. I ove jeseni poljoprivrednici plaćaju punu cenu „regresiranog“ goriva, a za povraćaj novca će, naravno, pričekati. Sav repromaterijal nije više vezan, kao pre, po paritetu za robnu razmenu, pa da krizu svi podjednako podnose, nego se vezuje za evro i razlike u kursu, a sve to opet na štetu poljoprivrednika – objasnio je Janković.

Janković je objasnio da iz svega pomenutog vidimo da ekonomsku krizu osećaju samo naši poljoprivredni proizvođači, dok se  prerađivački lobi nesmetano bogati na njihov račun.

– Zašto se ne stane na put svemu tome? Gde su sad sva ta silna predizborna obećanja i velika ulaganja u poljoprivredu, dokle više da se čeka kad su nam već sad mali i srednji poljoprivredni proizvođači na ivici egzistencije? Dok nam se baca prašina u oči sa rekonstrukcijom nove vlade, poljoprivreda nam pada na najniže grane u svojoj istoriji – rekao je odbornik LSV u Skupštini grada Zrenjanina.

– Mi u Ligi socijaldemokrata Vojvodine zalažemo se za hitan sastanak državnog vrha sa proizvođačima i prerađivačima poljoprivrednih proizvoda kako bi se našlo najbolje rešenje, jer ovu krizu u poljoprivrednoj proizvodnji trpe ne samo poljoprivrednici nego i građanke i građani kroz neminovne blokade puteva i visoke cene osnovnih životnih namirnica – zaključio je Janković.

PODELI