Poštovati simbole Vojvodine

Liga socijaldemokrata Vojvodine postavlja pitanje gradskim čelnicima zašto nema zastave Autonomne pokrajine Vojvodine na Skupštini grada Zrenjanina, te zgradama Javnih preduzeća i Ustanova?

Zastava AP Vojvodine, koju su u skladu sa svim zakonskim odredbama još pre 13 godina usvojili poslanici Skupštine Vojvodine, godinama je bila trn u oku mnogima na političkoj sceni, bez obzira što je Ustav Srbije, članom 183 regulisao da Autonomna pokrajina Vojvodina sama utvđuje simbole i način njihovog isticanja.

Tako je i Privremeni organ, koji je oformila Vlada Vojislava Koštunice, decembra 2006.godine uklonila zastavu AP Vojvodine sa Skupštine grada.
Treba podsetiti da je tadašnji Privremeni organ bio primer lošeg rada, nepoštovanja Ustava i Zakona i predstavlja jedan od sramnijih momenata u istoriji Zrenjanina.
Ta odluka izazvala je velika negodovanja građana i građanki Zrenjanina, masovne proteste šetnje i na kraju je zastava vraćena na institucije lokalne samouprave 2007.godine.
Ove jeseni je Autonomna pokrajina Vojvodine dobila i svoje tradicionalne simbole, a skupštinskom Odlukom o izgledu i načinu korišćenja simbola I tradicionalnih simbola AP Vojvodine regulisano je da se zastava i tradicionalna zastava Vojvodine ističu uporedo sa državnom zastavom sa njene desne strane i da se moraju isticati na zgradama pokrajinske administracije,ali i telima lokalnih samouprava na teritoriji AP Vojvodine. Zasto je na zgradi Skupstine Zrenjanina sada je samo tradicionalna zastava Vojvodine?
Predviđeno je da će se korišćenje zastave i grba Vojvodine usaglasiti sa odlukom Skupštine APV i Uputstvom pokrajinske vlade u roku od 6 meseci. (Službeni list APV, 5.oktobar 2016.)
LSV poziva lokalne vlasti da pokažu da im poštovanje propisa nije strano i da ne koriste ovaj šestomesečni period za nametanje samo tradicionalne zastave Vojvodine.

Aleksandar Marton
odbornik LSV u Skupštini grada Zrenjanina

PODELI