Prava radnika se moraju poštovati

– Pred praznik rada, mnogi naši sugrađani se još sećaju prvomajskih parola i pesama, kada smo veličali rad i borili se za radnička prava. Danas problem nezaposlenosti i povrede radničkih prava nikad nije bio izraženiji i aktuelniji – rekao je na današnjoj konferenciji za novinare Tibor Vaš, odbornik LSV u Skupštini grada Zrenjanina.

Vaš je istakao da je dužnost svakog odgovornog političara da ukaže na poražavajuće podatke zrenjaninske filijale Nacionalne službe za  zapošljavanje, koji, kako je napomenuo, pokazuju do sada nezabeleženo visok broj nezaposlenih u regionu, kao i da se više ni za jednu struku ne može reći da je tražena ili deficitarna.

– Drugi problem su radnici koji su zaposleni, ali im je uskraćeno da ostvaruju čak i najosnovnije pravo: pristojnu zaradu. Mnogi ne mogu ili ne smeju progovoriti o šikaniranju ili zlostavljanju, dok za odmor, plaćena odsustva ili prava trudnica ne smeju ni podneti zahtev – ukazao je Tibor Vaš.

On je dodao da se donedavno smatralo da se ovakve pojave ne mogu događati u državnom sektoru, ali da je realnost takva da se najavljuju štrajkovi i u javnim ustanovama i u gradskoj upravi, što je, kako je ocenio, neshvatljivo.

– Pojedina prava se ne mogu zaštiti inspekcijskim nadzorom ili drugim vidom kontrole, već jedino sindikalnom borbom i sistemskom zaštitom prava  zaposlenih, za šta se mi u LSV zalažemo. Apelujemo na stalni kontakt sa sindikatima, čiju borbu ćemo uvek podržati i pomoći, i na razgovore na ovu temu. A vlast želimo da podsetimo na obećanje o otvaranju novih radnih mesta, ali ne u gradskoj upravi već u privredi – rekao je odbornik LSV u zrenjaninskoj Skupštini.

PODELI