Vladajuća koalicija na izdisaju

Vladimir Milošev, odbornik LSV u Skupštini Zrenjanina, ocenio je na današnjoj konferenciji za novinare da je poslednja sednica zrenjaninske Skupštine dokazala da je vladajuća koalicija sve nestabilnija i nesigurnija u opravdanost načina na koji lokalna samouprava funkcioniše.

– Dokaz za to je i odluka da se raspišu konkursi za direktore javnih preduzeća i da se kao obavezan uslov koji kandidati moraju ispuniti ne navede i uverenje da nisu osuđivani, odnosno da se protiv njih ne vodi postupak. Zbog toga se kao prihvatljiv kandidat za direktora javnog preduzeća u Zrenjaninu može smatrati svako ko iza sebe ima kriminalnu prošlost, što predstavlja presedan na nivou cele države – istakao je Milošev i dodao da je ipak najskandalozniji konkurs za direktora JP „Turistički centar“.

– Konkurs za ovo preduzeće predviđa da kandidat ima završenu srednju školu. Javnosti treba reći i da direktori javnih preduzeća „Direkcija za izgradnju i uređenje“ i „Gradska toplana“ mogu da budu i na primer diplomirani istoričari, jer stručnost za ova mesta nije predviđena – rekao je Milošev.

On je dodao da, umesto da se odgovorni za vođenje grada bave problemima građana i građanki, odnosno visokom stopom nezaposlenosti i sve nižim standardom života, oni su odlučili da i nova tri pomoćnika predsednika Skupštine, i nov zamenik sekretara Skupštine, dobiju funkcionerske plate.

– O tačnim iznosima zarada Zrenjaninci i Zrenjaninke će biti obavešteni kada, odnosno ako, bilo ko od njih, pa i sam gradonačelnik, prijave svoje plate Agenciji za borbu protiv korupcije Republike Srbije, kao nadležnoj instituciji. Ono što se ipak može izračunati, a do čega je LSV došla putem zahteva za informacijom od javnog značaja, jesu dodatni troškovi od najmanje 100 miliona dinara na godišnjem nivou za 200 novozaposlenih, stranački podobnih, a najčešće nestručnih, ljudi, a koje su zaposlile stranke koje učestvuju u vlasti – napomenuo je odbornik LSV i dodao da u isto vreme poslednje analize pokazuju da je prosečno isplaćena zarada za april 2013. godine u Srednjebanatskom regionu niža za 5,8 odsto od republičkog proseka, a u odnosu na isplaćeni iznos u Vojvodini niža za 7,2 odsto.

– Poslednja sednica Skupštine jasno je pokazala da je strankama u vladajućoj koaliciji stalo da u što kraćem roku pribave finansijsku korist za svoje nestručne i sumnjive kadrove, što i dovodi do sve očiglednijeg kvarenja odnosa partija koje učestvuju u vlasti. Postaje očigledno da je vladajuća koalicija na izdisaju i da je ovakvo stanje neodrživo – zaključio je Vladimir Milošev, koji je upozorio da je ovakvo  ponašanje odgovornih za vođenje grada nezapamćeno u političkoj istoriji Zrenjanina.

– Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava i da će svi koji su odgovorni za korupciju, bez obzira u kojoj su stranci, morati da odgovaraju pred nadležnim organima – istakao je odbornik LSV u Skupštini Zrenjanina.

PODELI